14., Időjárás

Nagyjából az út felére – kétharmadára alakult ki bennem az a vélemény, hogy azt, aki egyszer is leírta, hogy Spanyolország mediterrán éghajlatú, azt egy péklapáttal kellene tarkónverni. Talán Mallorca, esetleg. Észak-Spanyolországban, ahol az El Camino fut, ezt én nemigazán bírtam felfedezni. Az út elején, az első 60-80 kilométeren például hiába volt május vége, a hajnalok-reggelek, de még napközben is sokszor, kifejezetten hidegek voltak. A hőmérséklet 8 és 16 fok között mozgott. Tudom, idén, 2013-ban egész Európában kicsit ingadozó volt az időjárás, de mégis. Sokat esett, és ha nem, akkor is borult volt az ég errefelé. Nagyon jellemző Észak-Spanyolországra, hogy ha egy foltnyi felhő is van az égen, akkor abból biztosan fog is esni eső. A Mesetán ellenben gyakori a nagy forróság. Egyszóval: szélsőséges és hirtelen tud lenni az időjárás. A meteorológiai szolgálatuk viszont tudhat valamit, mert ahol lehetett, tájékozódtam előre várható időjárásról, és ez sosem tévedett.

Spanyolország meterológiai weboldala, az El Tiempo egyébiránt itt található meg: http://www.eltiempo.es és bal oldalt alul váltható a nyelv angolra. Itt részletes előrejelzéseket találhatunk az időjárásról.

A hegyekben (és nemcsak a Pireneusokban) mindig számítsunk arra, hogy köd is lehet, méghozzá hirtelen és sűrű. A Pireneusokban, Saint Jean Pied-de-Port és Roncesvalles között, a Route Napoleonon mindenben számoljuk rá gyalogútra, időben, víztartalékban, meleg öltözékben, stb. Itt akár, mint én is megtapasztaltam, még május végén is lehet hó, de pl. egy március eleji-közepei túrán itt ha ráesteledik az emberre, az már veszélyes.

Kategória: Tips | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .