1., Az útvonal

Itt,  és a többi ‘Hasznos info (tips&tricks)‘ menü alatt levő postban írnék kicsit arról, amit egy hónapnyi vándorlás után sikerült megtapasztalnom azt illetően, hogy mik a szokások az Úton, esetleges egészségügyi problémákról, praktikus dolgokról. Sokan írtak már erről, sok blogon, néhol kicsit túlmisztifikáltnak is éreztem.

Nagyon sok zarándoknak a Bibliája a John Brierley féle könyv, mely egy teljes útleírás, praktikus tanácsokkal, térképekkel, szálláslistával, kilométer-távolságokkal, látnivalók megjelölésével az Útról. Kétségkívűl, ez igen átfogó és alapos könyv. Mégis, én valahogy ódzkodtam attól, hogy egy könyvre építve járjam az Utat. Azért is, mert eltévedni szinte lehetetlen az úton, annyira részletesen és jól jelzett (meg aztán a könyvnek is súlya van, de erről később). Úton, falon, házon, földön, oszlopon, útjelzőn, fán, kresztáblaként, kövekből kirakva, szinte mindenhol lehet látni a Camino útjelzőit, amelyek útbaigazítják a zarándokot. Szóval, minimális odafigyeléssel szerintem nem lehet eltévedni, kivétel lehet talán a Route Napoleon a Pireneusokban a köd miatt, itt viszont könyv térképe sem ér sokat emiatt. Mik is ezek a jelek? Elsősorban a fésűkagyló, mely az El Camino fő jelképe, aztán a sárga nyíl, esetleg a kettő kombinálva, aztán egy stilizált zarándokrajz (ez főleg kresztáblaként), Santiago felirat esetleg, de láttam sárga színnel felfújt CDS (Camino de Santiago) feliratot is. Ezeket tehát mindenütt látni.

   

     

Előfordul, hogy egy útelágazásnál nem pont az elágazásnál teszik ki a jelet, hanem attól a helyes úton mondjuk 10-20-50 méterre, ahol még éppen nem látod, de keresned kell, mert ott lesz. Hasznos támpont még ilyenkor (nekem sokszor segített), ha földút, hogy kicsi, félcentis lyukakat keresel az úton, egymástól 70-80cmre és többet egy kupacban. Ha ilyet találsz, az azt jelenti, hogy a zarándokok arra mentek, és a túrabotjuk hegye hagyta ezeket a földön. De ha kicsit esős volt az idő, akkor játszhatsz Winnetou-t is, és cipőnyomokból is olvashatsz. Végül, de nem utolsósorban ha közelben látsz helybelit, meg lehet kérdezni, bizonyossággal határosan tudni fogja, hogy merre van a helyes út. Jellemző a helyiekre egyébként is, hogy ha rosszfelé indulsz, és észreveszik, sok esetben maguktól is utánadszólnak, hogy rossz irányba indultál és megmutatják a helyeset.

A fenti szintemelkedést jelző térképen látszik, mely szakaszok lankásabbak és melyek hegymászósak. Azt is mutatja, hogy ezt a térképet követve 34 nap volna végigjárni a Camino Francés-t; ettől természetesen mindenki úgy tér el, ahogy neki jólesik; ez csak egy ajánlás. Aki kicsit technokrata beállítottású, mint én is, annak ajánlom a figyelmébe a következő kis appot, ha Androidos telója van. Én használtam, nagyon sokat segített, a neve MiCamino: https://play.google.com/store/apps/details?id=es.maz

Ez a kis app a Camino Francés teljes útvonalán levő összes albergueről ad felvilágosítást, árak, férőhelyek, nyitvatartás tekintetében. Azt is tudja, az alberguekben ill. az adott településen milyen szolgáltatások (bolt, internet, ATM, patika, stb.) találhatóak. Továbbá mindezt kilométer távolságokkal is mutatja a jelenlegi helyedtől. Spanyol nyelvű ugyan, de magukért beszélnek a szimbólumok benne.

 

Kategória: Tips | A közvetlen link.

One Response to 1., Az útvonal

  1. Kató Sándorné szerint:

    Szia Tamás!
    Tesómtól tudtam meg ezt a fantasztikus tervedet!!Végigolvasom, mert olyan hétköznapi-de izgalmas és érdekes stílusban közölsz,hogy egy útleírási novellaként ol
    vasom.Köszi, hogy ily módon részese lehetek az utadnak!!
    Puszi: zsike

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .